BİYOLOJİ İLE İLGİLİ BAŞVURU KAYNAĞINIZ. " www.ossbiyoloji.net "
 
 

 

             KONU SONU TESTLERİ

 

 

 METABOLİZMA-ENZİMLER-ORGANİK MOLEKÜLLER VE ATP

  1.  
I.       Nişasta
II.      Fruktoz
III.   Yağ
IV.     Polisakkarit
V.      Protein
 
moleküllerinden hangisi monomerdir?
 
A)  I            B) II             C) III           D) IV            E) V

2.

Enzimlerle kontrol edilen ve su kullanılarak bü­yük moleküllere ait bağların koparıldığı reaksiyonlar aşağıdakilerin hangisi ile isimlendirilir?
 
A)    Dehidrasyon
B)    Anabolizma
C)    Özümleme
D)    Hidroliz
E)    Metabolizma

   3.

I.     Ester
II.    Peptit
III.   Glikozit
 
bağlarının bulunduğu organik molekül çeşitleri aşağıdakilerin hangisinde belirtilmiştir?
 
A)
Protein
Yağ
Karbonhidrat
B)
Glikojen
Polipeptit
Yağ
C)
tral Yağ
Protein
Karbonhidrat
D)
Yağ
Selüloz
Protein
E)
Protein
Karbonhidrat
Yağ

   4.

   Bazal  metabolizma  aşağıdakilerin  hangisinde doğru tanımlanmıştır?

A)    Özümleme olaylarının tamamına denir.
B)    Amino asitlerin kullanıldığı yapım olaylarıdır.
    C)    Tam dinlenme durumundaki metabolizma hızıdır.
    D)    Polisakkaritlerin,  monosakkaritlere  dönüştürüldüğü reaksiyonlardır.
    E)    Katabolik olayları da kapsayan metabolizma çeşididir.
 

   5.

Aşağıdakilerden    hangisinin   sentezi    ile   ilgili enzimler bütün hücrelerde bulunur?
 
A)    Glikojen
B)    Nişasta
C)    Hemoglobin
D)    Adenozintrifosfat
E)    Albümin

 

6.
 
Enzimlerin katalizlediği bir reaksiyonun  hızı aşağıdaki grafikte belirtildiği gibi saptanıyor.
       
  •  

     

                      
                     
     
    Buna göre; soru işaretli olan değişken,
     
       I.         Sıcaklık
      II.        Substrat miktarı
     III.     pH derecesi      
         
      şeklindekilerden hangisi olamaz?
     
     A) Yalnız  I     B) Yalnız II     C) Yalnız III      D) I ve II        E) II ve III

    7.

    Aşağıdaki organik bileşiklerden hangisinin oluşumu doğrudan kalıtsal bilgiye bağlı olarak gerçekleştirilir?

     

     A) Vitamin        B) Glikoz       C) Glikolipit       D) Amino asit     E) Protein

       8.

    İnsanın tükettiğinden daha fazla şeker alması durumunda, bu fazlalık,
     
       I.     Protein  
      II.     Nişasta
      III.   Yağ

     

    şeklindeki moleküllerden hangisine dönüştürülerek depolanır?
     
    A)  Yalnız I     B) Yalnız II      C) Yalnız III     D)  I ve II        E) II ve III

        9.

    Aşağıdaki hangi kompleks molekülün tamamen hidrolizi ile oluşan yapıtaşları ortamın asitlik derecesinin azalmasına neden olur?

    A) Yağ       B) Nişasta      C) Glikojen        D) Sukroz      E) Maltoz

    10.

    .         I.    Pentoz
     II.     Heksoz
    III.    Azotlu baz
    IV.    Gliserol
     
    şeklindeki organik bileşiklerden hangileri ATP yapısında bulunur?
     
    A)  I ve II         B) I ve III        C) III ve IV   D)  II ve III     E) II ve IV

    11.

         Aşağıda belirtilen dönüşümlerden hangisi ile il­gili enzimler, sadece bazı canlılarda bulunur?
     
    A)   Glikoz —-------> Maltoz
    B)   Glikoz —-------> Polisakkarit
    C)   Protein —------> Amino asit
    D)   ATP ------------>ADP + P
    E)   Amino asit —-->Polipeptit

    12.

        Hücrede K maddesini yapıtaşlarına ayıran enzim L ise, bununla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi kesinlikle doğrudur?
     
    A)     Oluşan yapıtaşları glikozdur.
    B)     K maddesi proteindir.
    C)     K ile ilgili reaksiyon dehidrasyondur.
    D)     L enzimi M maddesini de parçalar.
         E)    L enziminin substratı K maddesidir.

      13.

       Yapılarında aynı sayıda amino asit bulunan iki ayrı protein molekülü için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
     
    A)    Amino asit çeşitleri aynıdır.
    B)    Peptit bağlarının sayısı aynıdır.
    C)    Amino asit çeşitleri aynıdır.
    D)    Sentezlenmesini sağlayan gen aynıdır.
          E)    Görevleri aynıdır

     14.

        Enzimlerin katalizlediği aşağıdaki dönüşüm olaylarından hangisi, bu işlemi gerçekleştiren hücrenin bir bitkiye ait olduğunu gösterir?
     
    A)   Amino asit —----->  Protein
    B)   Glikoz ------------> CO2 + H2O
    C)   Glikoz—---------->  Nişasta
    D)   Polipeptit —----->  Monomer
    E)   Heksoz —--------> Glikojen

    15.

           Uygun koşulların sağlandığı bir deneyde, tüp içine şekildeki belirtilen   
           maddeler konuluyor.
    Hidroliz olayının tamamlanması ile tüp içinde miktarı değişenler, aşağıda-kilerin hangisinde birlikte verilmiştir?
     
    A)      P, E ve R
    B)      E ve R
    C)      P ve S
    D)      P, R ve S
    E)     R ve S

    16.

       Çözünmeleri için uygun koşulların sağlandığı bir deney kabına, yağ ile beraber yağda çözünen vitaminler de konulduğunda, çözünme sonucu oluşan moleküller içinde aşağıda belirtilenlerin hangisi bulunmaz?
     
    A)   D            B)A            C)B            D) E             E) K

    17.

      Bitkinin hücre duvarını oluşturan polimerin, monomeri aşağıdakilerden      
       hangisidir?
     
     A)  Yağ asidi      B) Glikoz        C) Gliserol     D)  Nişasta        E) Amino asit

      18.

          Canlıların tümünde,
     
    I.     ADP'den yararlanma
    II.    Enzim sentezleyebilme
    III.   Vitamin sentezleyebilme
    IV.   Glikojeni oluşturabilme
     
    özeliklerinden hangileri bulunur?
     
    A)  I ve II      B) I ve IV       C) II ve IV      D)  III ve IV       E) I, III ve IV

    19.

        İnsanın genel metabolizması çeşitli dönemlerinde,
     
     I.     Anabolizma = Katabolizma
    II.     Anabolizma > Katabolizma
    III.   Anabolizma < Katabolizma
     
    şeklinde olabilir.
     
    Bu durumlardan hangisi geçerli iken vücutta büyümenin azalacağı söylenir?
     
    A) Yalnız I              B) Yalnız II            C) Yalnız III
    D)  I ve III              E) I ve II

    20.

    Aşağıdaki moleküllerden hangisi suyun kullanıldığı hidroliz tepkimelerinde   substrat olarak kullanılamaz?

     A)  Gliserol       B) Maltoz      C) Nişasta     D) Glikojen     E) Sukroz

     

    YANITLAR

    1.B   2. D   3.C   4.C   5. D   6.B   7.E   8.C   9.A   10.B   11.A   12.E   13.B   14.C   15.D  16.C    17.B   18.A    19.C    20.A